Betonkenu 2018 / 2018.06.03.-15.

Idén a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékkel közös kenut építettünk Mapei versenyére. A kivitelezésben és az építésben a Bercsényi Építész Tudástár is segítségünkre volt. Díszítés gyanánt minta került a zsaluzatba.

Lemezmű / 2018.03.22-23.

A szervezés a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék oktatójával dr. Ther Tamással közösen történt. A workshop első felében lemezművekkel kapcsolatos előadásokat hallgatunk. Ezt követte az OSB-lapokból történő szerkezetépítés a Bercsényi kollégium udvarán.

A projekt alapgondolata volt, hogy gyakorlati és elméleti úton is megismertessük a hallgatókkal a lemezművek működését, ezzel segítve őket a hasonló szerkezetek tervezésében.

 

Építészeti vizualizáció kurzus / 2016.11.10 -12.

A programsorozat célja az volt, hogy előadásokon és műhelymunkákon keresztül megismerhessük a minél igényesebb és hatásosabb tervdokumentációk elkészítésének mikéntjét. Ma már az érvényesüléshez elengedhetetlen a tervek megfelelő prezentációja: a tervező és a terv megítélését is nagyban befolyásolja, hogy mennyire igényes, egyedi és kreatív egy-egy terv bemutatása. A kurzus során minél több eszközt igyekeztünk megismerni, melyek segítségével munkánk egyszerűbbé, látványosabbá válhat.

Grafostatika kurzus / 2016.09.07 -08.

A program célja a parametrikus tervezés tartószerkezeti vonatkozásainak és az ezzel kapcsolatos építészeti feladatoknak a megismerése volt. A kurzus során a grafostatika módszerét alkalmaztuk, aminek a segítségével pusztán a tervezett geometria ismeretében kontrollálni és optimalizálni lehet a szerkezetben kialakuló erőjátékot.

A két napos Grafostatika kurzuson Ther Tamás segítségével megismerkedhettünk egy olyan századfordulón kialakult tervezési metódussal, ami ismét reneszánszát éli. A parametrikus tervezés térhódításával egyre égetőbb szükség van arra, hogy a bonyolult, szabadon formált épületek tartószerkezeteit is könnyen optimalizálni lehessen. A Geogebra program segítségével először egyszerű tartószerkezetek erő-, és alakábráit konstruáltuk, majd miután megértettük az ezek közötti összefüggéseket, a hártyaszerkezetek viselkedésén keresztül bepillantást nyerhettünk a tartószerkezettervezés mai trendjeibe is. A második nap végére már a svájci Block Research Group által felesztett a héjszerkezetek ellenőrzésére és méretezésére szolgáló RhinoVault Grasshopper plug-in használatát is könnyen megértettük.

Gipsz workshop / 2015.11.25.

Az Építész Klubból többen részt vettünk az egyetemen megszervezett Hagyományos épületdíszítési technikák workshopon, ahol freskót, szekkót, szgrafittót, mozaikot, enkausztikát és ólomüveget készíthettünk. A program nagy sikerére való tekintettel folytatásképp tartottunk egy workshopot, ahol gipsztechnikával készült plasztikákkal kísérletezhettünk. A workshop erőssége a spontaneitásában rejlett, rengeteg izgalmas ötlet valósult meg pár óra alatt. Terbe Rita nagyon sok lehetőséget mutatott nekünk, szinte gyermekként játszva ismerkedtünk meg mélyrehatóbban a gipsz adta formálási lehetőségekkel.

Woods Lamp workshop / 2015.11.18.

Hosszú távú céljaink között szerepel a Bercsényi Kollégium 5. emeleti közösségi helyiségének, a Műterem fejlesztése. Szeretnénk egy olyan belsőépítészetileg igényes teret kialakítani, ami helyet biztosíthat kisebb előadásoknak, szakmai beszélgetéseknek, az elmélyült tanulásnak és a kreatív csapatmunkának egyaránt. A Woods Lamp workshop során Vas Ádám MOME Formatervező szakos hallgató által tervezett, és közösen továbbfejlesztett, egyedi lámpákat készítettünk a Műterem számára. A kézzel fogható eredmények mellett ez az alkalom jó volt arra is, hogy építészhallgatóként betekintést nyerjünk a design és a formatervezés világába.

Nervi - betonworkshop/ 2015.11.13.

 

Parametrikus kurzus / 2015.10.09. - 2016.04.27.

Kurzusunk során a Rhino és Grasshopper programok elsajátításán keresztül a formaoptimalizálást és a morf építészet kérdéseit jártuk körbe. Külföldi építészeti médiumot olvasva nem lehet elkerülni, hogy ezek a fogalmak ne szűrődjenek át a tudatunkba. Idehaza mégsem hallunk sokat felőlük, holott azt látjuk, hogy szerte a világban épülnek olyan épületek, melyek ezekkel az új – gyakorlatilag bárki számára elérhető tervezési metódusokkal és technológiákkal készülnek.

Tehát az eszköz elvben adott számunkra is, csakhogy: hogyan tudjuk felhasználni? Körülnézve idehaza minimális az az épület vagy terv, aminek köze volna a nyugaton virágát élő „morf” vagy „generatív” formához. Honnan jön ez a trend és hová tart? Hol és mikor lesz aktualitása, mennyire progresszív irányzat, mennyire múló divat? Mi az az építészeti probléma, ahol egy parametrikus formához kell nyúlnunk? Menyiben változik meg a „hagyományos” tervezés folyamata egy parametrikus programmal? Számunkra ez a teljesen ismeretlen formavilág hogyan lehet szép? Szép ez az utca embere számára is? A félév során a kérdésekre a választ Botzheim Bálint segítségével kerestük.

Időgazdálkodás tréning / 2015.09.09., 11.09.

A klubest során mindannyiunk állandó problémájával, az időmenedzsmenttel néztünk szembe. A Láthatatlan Egyetem oktatóinak segítettek nekünk abban, hogy valóban aszerint az ütem szerint tudjunk élni, amit a világ tőlünk és mi magunktól megkövetelünk. A 3 órás tréning alatt a probléma mélyére ástunk, feltártuk a lehetséges okokat és közösen megpróbáltuk megtalálni a megoldásokat. Megismerkedtünk a különböző időnyerő technikákkal és rendszerezve a kapott tudást különböző gyakorlatok segítségével le is teszteltük ezek használhatóságát.

Tensegrity workshop / 2015.09.04-06.

A regisztrációs heti workshopunkon előbb Hegyi Dezső és Ther Tamás a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék oktatói tartottak előadást a tensegrity és a nexorade szerkezetek viselkedéséről; majd miután megismerkedtünk az elméleti háttérrel, az előadók segítségével a gyakorlatban is kipróbálhattuk, hogy hogyan is működnek ezek a szerkezetek.

 Az első nap több, mint 60 hallgató részvételével méteres rudakból építkeztünk a Bercsényi Kollégium udvarán, a második napon pedig a gólyák próbálhatták ki a tensegrity építést. Ők az udvaron álló óriási szerkezetek mintájára tenyérnyi tensegrity-babákat készíthettek saját kezűleg, amit haza is tudtak vinni emlékül.

Copyright © 2018 Építész Klub

All rights reserved.