SW-Umwelttechnik gyárbejárás /2018.04.21.

A vasbeton szerkezetek tervezése óra keretein belül, látogatást tettünk az

SW-Umwelttechnik, magyarországi vasbeton előregyártó üzemében.

A mai gyorsuló építőiparban egyre nagyobb hangsúlyt kap az előregyártás. Építészként fontos lehet ismernünk, ezeknek az üzemeknek a működését.

Emellett cél volt a vasbeton szerkezetek tervezése  óra keretein 
belül, vagy más egyetemi tanulmányok alatt elsajátított vasbetonnal  kapcsolatos elméleti tudás gyakorlatba ültetése.

Wienerberger gyárbejárás /2018.03.28.

A bejárás során vázkerámia építőanyag gyártási folyamataiba szerettünk volna mélyebb betekintést nyerni. Ehhez nagyon jó terepet adott a Wienerberger solymári gyára, hiszen könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel a 2008-as válság után is folyamatosan üzemelő és fejlesztett üzem.

Elsősorban az Épületszerkezettan 1. tárgyat végző hallgatók volt a célközönség, de minden épületszerkezettan iránt érdeklődő hallgató jelentkezését szívesen vártuk

MMA bejárás / 2017.11.29.

 A Magyar Művészeti Akadémia épületének felújítására látogattunk el. Érdekessége az új épületnek a rekord méretű üveg bordás függönyfal, és annak beemelése, beépítése.

Egy ilyen üvegborda beemelését nézhettünk végig, és megtanultuk mire kell odafigyelni egy ilyen léptékű és anyagú szerkezet kezelésekor.

Dreher gyárbejárás / 2017.10.20.

A gyárlátogatásra az élelmiszeripari bejárássorozat keretein belül került sor.
A sörgyár főépítésze, Vincze Ernő körbevezetett minket a történelmi pincerendszer sörgyárat érintő részében, majd végigvezetett minket a sörgyártási

technológia minden szakaszán, kezdve a sörlé előállításától, a főzésen át a palackozásig. Ismertette az épületek történelmét, melyek építéskori technológiái, ötletessége mindannyiunk számára inspiráló lehet. A bejárás végeztével az üzem étkezdéjében meg is kóstolhattuk a gyár termékeit.

Szamos édességüzem bejárás / 2017.10.17.

Az élelmiszeripari bejárássorozat során mindig is a vidék hagyományos profiljának számító élelmiszer termelés átalakulását próbáljuk megismerni, élelmiszeripari központok megismerésével és a témában járatos szakértői vezetések segítségével. Az üzemvezető helyettes tájékoztatott minket az Szamos piac politikájáról, minőségi irányelveiről. A marcipán iparban használt fogalmakat laikusok számára is érthető módon adta elő. Ez után körbevezetett minket az épületen technológiai sorrendben. Az elképzeléseinkkel ellentétesen az üzem nem a technológiának megfelelően épült, hanem az önkormányzattól kapott már nem használt iskolaépületet kezdtek el használni. Ebből kifolyólag sokat tanulhattunk arról, miként próbálják lépésről-lépésre átalakítani az üzemet, hogy mindinkább megfeleljen a technológia követelményeink. A bejárás végeztével volt lehetőségünk az üzem termékeit is megkóstolni.

Zwack Unicum gyár bejárás / 2017.10.04.

Az élelmiszeripari bejárássorozat során eljutottunk a Zwack Unicum gyárába is. Megismerkedtünk a termelés minden folyamatával és annak építészeti igényeivel. Láttuk a gyógynövényraktártól kezdve, a lepárón keresztül a tárolóhordókat is. A gyár története és az épület külön is igazán érdekes.

Hármas metró bejárás / 2017.06.02.

A közelgő rekonstrukcióval együtt a hármas metró állomásainak építészeti karaktere hamarosan teljesen megváltozik. Ennek apropóján Gurdon Balázs, az Urbanisztika Tanszék doktorandusza, aki maga is részt vesz az új állomások építészeti tervezésében, körbevezetett minket a metró legizgalmasabb, eldugott föld alatti helyiségeiben. A séta során meglátogattuk a déli szakaszon található izgalmas üzemi helyiségeket, atombunkereket is. Ez a program a jövő évi UrbEx bejárássorozatunk előfutára volt.

Operaház bejárás / 2017.04.12.

A 2016/2017-es tanév tavaszi félévében az Alkotóhéten, szerdán került sor a Magyar Állami Operaház bejárására, amely Mezős Tamás színházakról szóló előadása kapcsán merült fel. Célunk volt, hogy az elmondottakat a gyakorlatban is megtekinthessük.

A 20 fős csapat 14 órakor találkozott az Építészettörténeti Tanszék előtt, ahonnan együtt mentünk át az Operához. Itt találkoztunk Mezős Tamás egyetemi tanárral, aki a bejárást szervezte nekünk. Az alagsortól a tetőig végigjártuk az épületet. Benézhettünk a színfalak mögé, megtekinthettük, hol készítik, és hol tárolják a díszleteket. Jártunk a zsinórpadláson, és a tetőszerkezetben is. A bejárás végén pedig lehetőségünk volt az Operaház tetejéről gyönyörködni Budapest belvárosában.

Budapest Music Center bejárás / 2016.11.18.

A tavalyi 6ház6technológia kapcsán   Chehadé Abdel Rahim a tervező Art1st Designtól megismertetett bevezetett minket a tervezés hátterébe. A sokféle funkció - koncertteremtől kávézós jazz clubig- egymáshoz való viszonya is különleges. Megfigyelhettük a korábbi udvar akusztikailag különleges kialakítását és a koncerttermek színpadtechnikáját működés közben, sőt a bejárat fölé került reprezentatív üveg tárgyalóba is beleshettünk. Egy korábbi “tipikus” belvárosi bérház telt meg új funkcióval, a karakterének megtartásával. Megismerése több szempontból is tanulságos volt, építészetileg és technológiailag egyaránt.

Dagály aréna bejárás / 2016.05.06

A Market Építő Zrt jóvoltából betekintést nyerhettünk a 2017-es vizes vb otthonának, a utóbbi évek legnagyobb sportberuházásának, a Dagály Úszóarénának az építkezésére.

A bejárás keretében, ami ezen épület vonatkozásában az első, de nem utolsó, kísérletet teszünk arra, hogy egy ilyen hatalmas volumenű építészeti munka kivitelezési munkáit nyomon kövessük, először a szerkezetkész állapot megszemlélésével ismereteket szerezzünk a felhasznált anyagok és technológiák sokaságáról, egyúttal megnézzük, mivel jár egy ekkora építkezés koordinálása.

Délután háromkor találkoztunk az úszóaréna építkezése miatt forgalomtól részben lezárt Népfürdő utcában, az építkezés alatt is üzemelő strand bejáratával szemközt. Ezután a konténervárosban munkavédelmi oktatáson estünk át, megkaptuk – stílusosan – kék láthatósági mellényeinket és sisakjainkat. Ezután következett a tulajdonképpeni bejárás, a szinte szerkezetkész épületet – az ideiglenes lelátó és a Dagály vizét szolgáltató kút megtekintésével – megkerültük, és a komoly mérnöki munka eredményeként megépült mobilgát felől közelítettük meg. Az épületen belül először a nagyobb csarnokokat, majd a lelátókat, és a gépészeti helységeket tekintettük meg. A bejárás jó hangulatban telt, Ritter Ádámnak, idegenvezetőnknek borral és beton kulcstartóval köszöntük meg a szakmai túrát.

Szabó Ervin Könyvtár bejárás / 2016.03.29

Egy márciusi délutánon meglátogattuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat. Elsőként az Ybl Miklós által tervezett Pálffy-palotába mentünk, ahol a könyvtár Zenei Gyűjteménye található. Itt a Gyűjtemény vezetője fogadott minket, és mesélt az épület történetéről, használatáról, a tervekről, a rekonstrukcióról is. Ezután következett a Wenckheim palota. Az épület enteriőrjében megfigyelhetőek a korabeli (főként rokokó) stílusjegyek, bútorok és téralakítás. Sok érdekes információt megtudtunk az épület történetéről, tulajdonosairól is, valamint a 2000-es évek elején zajlott bővítésről és rekonstrukcióról is.

Kossuth Mauzóleum bejárás / 2016.03.04

Márciusban Mezős Tamás vezetésével bejártuk a Kossuth Mauzóleum frissen felújított épületét. A Tanár úrtól rengeteg érdekességet megtudtunk az 1909-ben felszentelt mauzóleumról, ami az ország legnagyobb sírépítménye. A felújítások során a vizesedés volt az épület legnagyobb problémája. A vízszigetelés megoldása Horváth Sándor tanár úr vezénylésével és Mezős Tanár úr műemléki ellenőrzésével zajlott. A vizesedés súlyosabb következménye a sótartalom kicsapódása, amit a mozaikra helyezett gézlapokkal igyekeznek meggyorsítani, hogy ellenőrzött körülmények között zajlódjon a kémiai folyamat. Az épület teljes belső része az eredeti állapotnak megfelelően került helyreállításra. További érdekességeket tudtunk meg, amikor Mezős Tanár Úr javaslatára az egész sírkertet bejártuk. Minden olyan emlékről, mely valamilyen szempontból különleges, ejtett pár szót.

Gresham Palota bejárás / 2016.02.20

A tavaszi félév első tanítási hetén megrendezésre került egy bejárás a Gresham-palotába. A célja az volt, hogy jobban megismerjük egy szálloda jó működéséhez szükséges alapvető építészeti feltételeket. Továbbá nagyobb rálátásunk legyen abban, hogy egy történelmi épület korszerű luxusszállodává való átalakításához milyen elengedhetetlen feltételeknek kell teljesülniük. A Klub csapata a szálló főbejárata előtt találkozott, ahonnan egyből indult a körbevezetés. Elsőként az alagsorban néztük meg a fűtő és hűtő rendszereket, majd ezt folytattuk a tetőtérben. Ezek után a vezetőnk körbevezetett minket a spában, egy lakosztályban és egy szobában. Ezek után a konyhai részt tekintettük meg, ezzel zárult a bejárás.

Lechner bejárás / 2016.02.19

Februárban látogatást tettünk az ország legnagyobb tervtárában, a Lágymányoson székelő Lechner Tudásközpontban. A régi dohánygyár raktárépületében végeláthatatlan mennyiségű papír és bőrpausz alapú terv került archiválásra, illetve rekonstruálásra, főként az Uvaterv munkáiból. A Balázs Bálint alumni tagunk által vezetett bejárás során testközelből nézhettük meg a látogatók elől elzárt raktárrészleget, betekintést kaphattunk a restaurátorok munkájába valamint a szervezet működésébe is.

Trefort-kert bejárás és előadás / 2015.11.05

November elején a Duna túloldalán is szétnéztünk. Szabó Levente, a Trefort-kertben megvalósult II. Világháborús emlékmű egyik tervezője mesélt személyes élményeiről, a tervezés és kivitelezés részleteiről.  A Média Építészeti Díjátadón különdíjat és a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon dicséretet nyerő alkotás a jelenlévő bölcsész és építész hallgatókra egyaránt nagy hatást gyakorolt. Az előadás után Szabó Leventével együtt sétáltunk körbe a rézfuga mentén.

Dunaalagút bejárás / 2015.10.19

A félév egyik bejárásának alkalmával a Fővárosi Vízművek telephelyén, Budakeszin jártunk. Vezetőnk, Papp Szabolcs rendkívül rutinosan és hihetetlen lelkesedéssel mesélt a telephely és a vízművek történelméről. Megtudtuk, hogy szinte energia befektetés nélkül, gravitációt kihasználó rendszerrel jut el a megtisztított, ellenőrzött víz a telephelyről a felhasználókig, megnézhettük a közel 100 éves épületben lévő gépházat, melyben a régi hatalmas gőzgépek és a mai elektromos motorok és szivattyúk találhatóak. A Dunakeszi telepről a Szentendrei szigeten lévőre egy 26 méter mély és 600 méter hosszú alagúton át jutottunk el a Duna alatt. Magában az alagútban két hatalmas átmérőjű vezeték között, a kiépítetlen harmadik helyén  lehetett sétálni kb. 15 fokban, bár ez nem jelentett gondot, ugyanis mire a 8 emeletnyi mélységből fellépcsőztünk a felszínre, igen csak kimelegedtünk.

Etyeki Kúria borászat bejárás / 2015.10.15

Az épületbejárásaink sorát idén a Bordás Péter nevéhez fűződő új Etyeki Kúria nyitotta, ahol Mérész Sándor borász szakszerű vezetésének hála elmélyedhettünk a szőlőfeldolgozás rejtelmeiben. A másfél órás bejárás során megismerhettük a borkészítés építészeti vonatkozásait és bepillanthattunk ennek a korszerű technológiákat használó, napfényes borospincének a mindennapjaiba.

A szakmai programunkat egy jó hangulatú borkóstolóval zártuk.

Copyright © 2018 Építész Klub

All rights reserved.