5H5K

5 ház 5 kert

Az előadáson 5 olyan projektet mutattunk be, melynek létrehozásán az építész és tájépítész tervezők közösen dolgoztak. A rendezvénnyel kimondott célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a társszakmák kapcsolatára és az azok közötti összefüggésre, együttműködésük fontosságára.

Az épület mint objektum nem emelhető ki környezetéből, nem értelmezhető önállóan – végső jelentését a környezetében, a tájban nyeri el. Ugyanakkor az épületek körülhatárolják és meghatározzák a városi szabad tereket. A beépített tömbök és ezen terek rendszeréből kialakuló városszöveti kapcsolat korunk tervezési gyakorlatában felértékelődik. A “ház” vagy a “kert” domináns szerepének meghatározása rendkívül sokrétű szempontrendszert függvénye. Egy azonban biztos: kölcsönösen hatnak egymásra, ezért együtt tervezésük az élhető település, és a település arculata szempontjából is kiemelten fontos feladat a jövő tervezői nemzedéke számára.

A rendezvény 2013 novemberében valósult meg, melynek ez alkalommal a FUGA adott helyszínt. A nyilvános eseményen kb. 200 építész- és tájépítész hallgató, valamint szakmagyakorló mérnök vett részt.

A részletes program:

Az előadást megnyitotta: Dr. Kerékgyártó Béla egyetemi docens, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék oktatója

  1. Budai Várbazár - Steffler István (Garten Studio Táj- és Kertépítész Iroda) & Pottyondy Gábor (KÖZTI Zrt.)
  2. Green House irodaház – Dr. Balogh Péter István, Pécsi Máté (s73 Kft.) & Pintér Tamás (DPi design Kft.)
  3. Balatonfüred, nyaraló – Geiger Nóra (tájépítész) & Fernezelyi Gergely (FBI studio építészműterem)
  4. Szeged, Agóra – Szabó Gábor (Tér-team) & Báger András, Helmle Csaba (BAHCS Művek Kft.)
  5. Sopron, Várkerület – Szabó Levente (Hetedik Műterem)